Wat is mosterd en wat kun je ermee?

Mosterd wordt door de meeste mensen regelmatig gebruikt, maar weet jij eigenlijk wel wat deze smaakmaker precies is? Waarschijnlijk niet. Daarom vertellen we je vandaag alles over mosterd. Want wat is mosterd en wat maak je ermee?

Wat is mosterd?

Je hebt vast wel een potje in je keukenkast staan, maar wat is mosterd eigenlijk? Het is een populaire smaakmaker gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Naar smaak wordt aan dit product suiker, honing, kruiden en/of specerijen toegevoegd waardoor er verschillende soorten op de markt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bekende scherpe Dijon mosterd, milde Franse mosterd, de grove Groninger mosterd en de zoete variant met honing. De smaak kan variëren van mild tot pittig, afhankelijk van welke ingrediënten worden gebruikt en natuurlijk de bereidingswijze.

Waar koop je het?

Mosterd is breed verkrijgbaar en je kunt het bij elke supermarkt wel kopen. Maar wist je dat het een lokaal product is? Sinds jaar en dag maken we het in Nederland en één van de bekendste makers is Marne Mosterd. Een familiebedrijf dat al ruim 128 jaar bestaat en een groot assortiment aan mosterd verkoopt.

Hoe smaakt mosterd?

Nu we weten wat mosterd is, kunnen we uitleggen hoe het smaakt. Het heeft een typerende scherpe smaak variërend van mild tot pittig. Hoe scherp het product smaakt, is afhankelijk van het soort mosterdzaad dat wordt gebruikt. De meest gebruikte soorten zijn geel mosterdzaad, bruin mosterdzaad en oriental mosterdzaad. De meeste mosterdmakers gebruiken een mix van verschillende mosterdzaden voor hun producten. Naast het soort mosterdzaad dat wordt gebruikt, is de bereidingswijze van grote invloed op de smaak. Zo worden voor het ene type de zaden grover gemalen dan voor het andere type. Extra speciaal is de Limburgse variant waarbij de mosterdzaden niet worden gemalen maar in azijn worden geweld. Hierdoor behouden ze hun vorm en geven de zaadjes een unieke smaakexplosie in je mond.

Hoe kun je het vervangen?

Het is een klassieke smaakmaker die door zijn typerende smaak niet met een ander product te vergelijken valt. Mocht je het toch willen vervangen, dan is mierikswortel de beste optie. De smaak zal iets anders zijn, maar het voegt alsnog een scherp tintje toe aan je gerecht. Om hetzelfde mondgevoel te bereiken zou je hier eventueel wat mayonaise aan toe kunnen voegen.

Wat kun je er allemaal mee?

Mosterd is een smaakmaker en wordt veel in de keuken gebruikt. Bijvoorbeeld als basis voor sauzen, dressings, marinades maar ook als dip bij verschillende gerechten zoals kaas, kroketten, bitterballen en gehaktballen. Het is niet zonder reden dat mosterd vaak bij borrelhapjes wordt geserveerd. Door mosterd te eten bij de vette hap verteert het eten namelijk beter. Dit komt omdat mosterdzaad een emulgerende werking heeft. Dit betekent dat vet en water aan elkaar gebonden worden in je buik binden. Hierdoor kunnen de vetstoffen beter verteerd worden. Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt en dat we in Nederland het bekende gezegde ‘mosterd na de maaltijd’ hebben. Maar mosterd is heus niet alleen lekker bij hartige gerechten. Verrassend genoeg gaat het ook heel goed samen met zoete smaken zoals aardbei, probeer maar!

Heb je een andere vraag?

De lekkerste recepten maak je met mosterd