Bevat Marne mosterd gluten of allergenen?

Met regelmaat krijgen wij vragen over gluten en allergenen in onze producten. We weten hoe belangrijk het is dat onze klanten hier goed over geïnformeerd zijn.

Gluten

Onze mosterdproducten zijn in principe glutenvrij. We gebruiken voor onze mosterd geen ingrediënten die gluten bevatten. Een uitzondering hierop zijn de Mosterdsauzen. Deze kunnen gluten bevatten.

Bij het oogsten van het mosterdzaad bestaat de kans dat een verdwaalde tarwe-aar onbedoeld in het zaad achterblijft. Natuurlijk wordt het mosterdzaad na de oogst gereinigd en bij ons in de mosterdmakerij nog een keer gezeefd. Toch is het niet uit te sluiten dat glutenhoudend materiaal in onze mosterd terecht komt. Hoe miniem de kans daarop ook is door alle voorzorgsmaatregelen.

Bij gladde mosterdsoorten, zoals onze Honing mosterd, Dijon mosterd en Franse mosterd, zal de kans op aanwezigheid van gluten kleiner zijn dan bij grove mosterdsoorten. Grove mosterdsoorten, zoals de Groninger mosterd en de Limburgse mosterd, bestaan immers uit hele of grof vermalen mosterdzaadjes. Een eventueel aanwezig stukje glutenhoudend materiaal zou bij deze varianten tussen het ongemalen zaad kunnen komen. Gelukkig is ook de kans op deze vermenging bijzonder klein.

In een gladde mosterd zijn de eventuele glutensporen meer verdeeld zijn dan in grove mosterd. Steekproeven op gladde mosterdsoorten laten een glutengehalte van <20 ppm zien. We realiseren ons, dat deze waarden alleen iets zeggen over de gecontroleerde partijen en niet over al onze producten.

Allergenen

In onze fabriek worden naast mosterdzaden de volgende allergene stoffen verwerkt: sulfiet, kaneel, koriander, peulvruchtentarwe(bloem) en bij onze Mosterdsauzen: ei en tarwe. Deze allergene stoffen zitten in ingrediënten die wij aangeleverd krijgen en/of gebruiken.

 

Heb je een andere vraag?

De lekkerste recepten maak je met mosterd