Geschiedenis van Marne

De geschiedenis van Marne’s fabrieken

De Marne kent een rijke historie. Het begon ruim een eeuw geleden in het dorpje Molenrij bij Kloosterburen waar drie heren besloten om de lokale economie een impuls te geven door het oprichten van een mosterdfabriek. Naast werkgelegenheid zorgde de fabriek ook voor een verkoopkanaal voor mosterdzaad van de regionale boeren.

Al snel slaagde de kleine mosterdfabriek in zijn doel, maar niet alleen in de omgeving van Molenrij (nabij Kloosterburen). Ook in de verre omgeving stond de mosterd bekend om zijn kwaliteit en betaalbare prijs. Dit zorgde voor groei en in 1926 werd daarom besloten de fabriek te verhuizen naar Groningen. Door de logistieke mogelijkheden over water en weg groeide het bedrijf in de decennia daarna gestaag. Binnen de kortste keren werd De Marne mosterd in heel Nederland gegeten en werden afzetkanalen buiten de nationale grenzen opgezocht.

Tegenwoordig zijn de producten van De Marne over de hele wereld te vinden. In Afrika is mosterd een betaalbare smaakverrijker, in Aziatische landen een smaakvolle culinaire toevoeging. De Marne is nog steeds gevestigd in de stad Groningen. In het pand aan het Van Starkenborghkanaal wordt dagelijks met oog voor ambacht en kwaliteit de mosterd gemalen, verpakt en verzonden naar vele afzetkanalen in Nederland en ver daarbuiten. Door de toenemende internationale vraag en met de ambitie om de komende jaren verder te groeien, is in april 2017 de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van het pand met een nieuwe logistieke hal. In de bestaande hal ontstaat hierdoor meer ruimte om het ambacht binnen de moderne productietechnieken voort te zetten. Op 6 juli 2018 is de nieuwe loods officieel geopend. De Marne kan bogen op een rijke historie en kijkt vol vertrouwen uit naar een succesvolle toekomst.

Meer weten over de historie van De Marne?

De lekkerste recepten maak je met mosterd