Winterse stamppot
Wat heb je nodig:
– 1 kg boerenkool, fijngehakt
– 1 kg kruimige aardappels, geschild en in vieren
– 200 gr gerookt spek, in blokjes
– 2 uien, gesnipperd
– 2 eetl scherpe Franse Marne mosterd
– 1 rookworst
– 1 eetl witte wijnazijn
– 2 eetl boter
– melk
Kook de boerenkool ca. 15 munten in een ruime pan met kokend water. Schep de aardappels, het rookspek, de uien en de mosterd erbij en laat op laag vuur aprox. 30 minuten doorkoken. Verwarm de rookworst in de laatste 10 minuten van de kooktijd. Giet de boerenkool af en maak er een stamppot van met de azijn, de boter en een scheutje melk. Snijd de rookworst in plakjes en serveer op de boerenkool.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de vormpjes of de springvorm in met boter en bekleed met het bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg en bestrooi de bodem met een beetje bloem (zo blijft de bodem stevig). Meng de roomkaas, geraspte kaas, eieren, mosterd en room in een keukenmachine of met de stafmixer goed door elkaar. Leg de spinazie in de vormpjes en giet het eimengsel erover. Bestrooi met pijnboompitjes. Bak de taartjes 10 minuten in een voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur naar 150ºC en bak af in ca. 30 minuten.