Paasbrunch menu
1. Courgettekoekjes met mosterddressing
Wat heb je nodig (voor 16 koekjes):
- 2 kleine courgettes, geraspt en uitgelekt
- 1 ui, kleingesneden
- 40 gr oude kaas, geraspt
- 50 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 eetl peterselie, gehakt
- 1 eetl Franse mosterd
- Zout en peper
- 1 ei
- Paneermeel (eventueel)
- OlijfolieVoor de mosterddressing:
- 1 eidooier
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 1 theelepel honing
- 100 ml groentebouillon
- 200 ml zonnebloemolie
- 1 eetl grove mosterd
Meng voor de mosterddressing de ingrediënten met de stafmixer door elkaar. Giet de olie er langzaam bij tot je een mooie gebonden dressing hebt. Meng de courgette, ui, kaas, meel, peterselie en mosterd door elkaar in een kom. Breng op smaak met zout en peper en roer het ei erdoor (voeg een beetje paneermeel toe als het vochtig is). Verhit een beetje olie in een bakpan en leg er bergjes van het courgettemengsel in. Druk ze plat met de achterkant van een lepel en bak ze in ca. 3 minuten per kant goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest van het courgettemengsel. Serveer met de dressing.
Erg lekker met:
Marne Groninger Mosterd
2. Pompoen mosterdsoep
Wat is er nodig:
- 1 eetl olijfolie
- 1 ui, kleingesneden
- 2 theelepels kerriepoeder
- 500 gr pompoen, geschild en in kleine blokjes
- 1 appel, geschild en in kleine stukjes
- 1 ltr groentebouillon
- 2 eetl Groninger mosterd
- Croutons
Verwarm de olie in een pan en bak hierin de ui, samen met de kerrie, 1 minuut. Voeg de pompoen en de appel toe, fruit even mee en giet de bouillon erbij. Laat ±15 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is, schep de mosterd erbij en pureer de soep met een staafmixer. Serveer de croutons.
Spinazietaartje
Wat is er nodig:
- Boter om in te vetten
- 7 blaadjes bladerdeeg
- Tarwebloem
- 400 gr roomkaas
- 200 gr oude kaas, geraspt
- 3 eieren
- 2 eetl Dijon mosterd
- 4 eetl koksroom
- 1 kg spinazie, geblancheerd en goed uitgelekt
- 2 eetl pijnboompitjes, geroosterd in een droge koekenpan
- Éénpersoons bakvormpjes of springvorm van 26 cm
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de vormpjes of de springvorm in met boter en bekleed met het bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg en bestrooi de bodem met een beetje bloem (zo blijf de
bodem stevig). Meng de roomkaas, geraspte kaas, eieren, mosterd en room in een keukenmachine of met de staafmixer goed door elkaar. Leg de spinazie in de vormpjes en giet het eimengsel erover. Bestrooi met pijnboompitjes. Bak de taartjes 10 minuten in een voorverwarm de oven. Verlaag de temperatuur naar 150ºC en bak af in ca. 30 minuten.
Eet smakelijk, vrolijk Pasen!