Kerstmenu
Voorgerecht: Gekookte preistukjes in mosterdsaus
Nodig voor 4 personen:
- 4 dikke preien
- 2 flesjes kookroom
- 1 potje Marne Groninger mosterd
- Beetje groentebouillonpoeder (naar smaak)
- Peper en zout
- Eetbare bloemetjes (viooltjes of afrikaantjes), 2 per persoon
Erg lekker met:
Marne Groninger Mosterd
Bereidingswijze:
- Gebruik het middelste gedeelte van de prei
- Verdeel dit in 3 gelijke stukken, dus 12 stukjes in totaal
- Kook dit in een pan met water en een beetje bouillonpoeder beetgaar
- Haal dan uit de pan en houd het warm
- Maak in een ander pannetje de roomsaus
- Doe de kookroom in de pan en breng zachtjes aan de kook
- Voeg mosterd (naar smaak) toe en breng op smaak met peper en zout
- Laat de saus zachtjes een beetje inkoken, totdat ie iets dikker wordt
- Neem 4 borden en verdeel de saus hier over
- Leg de stukjes prei in dezelfde richting, iets uit elkaar in de saus
- Leg per bord 2 bloemetjes tussen de preistukjes
- Maal er wat grove peper over, lekker met versgebakken brood!
Hoofdgerecht: Zalmfilet met mosterd-dille en groene asperges
Nodig voor 4 personen:
- 4 verse zalmfilets à 150 gram
- 2 pakjes kleine groene asperges
- 1 bos verse dille
- 1 potje Marne Limburgse mosterd
- 1 doosje paarse viooltjes
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Snijd de bos dille fijn op 4 mooie takken na, bewaar deze voor de garnering
- Zalmfilets bestrooien met peper en zout
- Vervolgens insmeren met Marne Limburgse mosterd
- Bestrooi met de gehakte dille
- Bereid de BBQ-rookoven voor of het rookoventje voor op het gasfornuis
- Rook de zalmfilets ongeveer 5 minuten in de rookoven
- Grill in de grillpan de groene asperges met wat zout en peper beetgaar
- Bak de zalm in het rookoventje op een kerntemperatuur van ongeveer 55 graden Celsius
- Verdeel de groene asperges over de borden en leg de zalmfilet half op de asperges
- Garneer af met een takje dille en de paarse viooltjes
Nagerecht: Kaasplankje met mosterd dips
Benodigdheden:
- Geitenkaas
- Oude kaas
- Brie
- Camembert
- Gorgonzola
- Roquefort kaas
- Marne Groninger Mosterd
- Marne Honing Mosterd
Bereidingswijze:
- Serveer de kazen op een mooie kaasplank
- Leg bij iedere kaas een apart mes zodat de verschillende schimmelculturen van de kazen niet kunnen oversteken
- Je kunt nog crackers bij de kazen serveren
Ook lekker om er eventueel wat gedroogd fruit of noten bij te serveren
Eet smakelijk!